Endesa inicia el demantellamenent de la tèrmica

Ja han acabat els treballs d’arqueologia industrial a l’antiga central tèrmica de Badalona. Es tracta d’una iniciativa de Endesa que té per objectiu recuperar l’antiga maquinària industrial per incorporar-la al seu Fons Històric. Allà es recullen tots els elements d’arqueologia industrial, arxius documentals i gràfics de totes les empreses que avui han quedat integrades a Endesa. De moment ja s’han recuperat més de 10 MIL peces entre reguladors, transformadors i instruments de mesura entre d’altres; a més de 18MIL imatges fotogràfiques digitalitzades. El desenvolupament industrial i social del país al llarg dels darrers 100 anys ha estat molt lligat a l’energia elèctrica. Aquest procés ha generat un fons de maquinària, utillatge, peces i aparells de mesura, anomenat fons arqueològic; i un fons documental i fotogràfic de gran valor històric.

Endesa trasllada les seves peces històriques de l’antiga tèrmica de Badalona a un local de la Zona Franca. Allà l’equip valora els objectes, investiga la seva historia els classifica i els restaura. El proper espai on treballaran són les instalacions Sant Adrià del Besòs, a punt de tancar. De moment ja han visitat la planta per valorar el material que recuperaran i incorporaran al fons històric de l’empresa.

Per desenvolupar aquesta activitat s’està fent una anàlisi del contingut dels diferents fons, la conservació dels materials, els espais i les seves condicions d’emmagatzematge.

Els restauradors treballen perquè el patrimoni tecnològic es presevi i s’en difongui la seva importància. En aquest sentit l’objectiu final del Fons Històric d’Endesa hauria de ser la realització d’un museu de la història elèctrica de Catalunya. De moment s’en coloquen algunes peces restaurades a les diferents seus de la companyia.

La nova central tèrmica de cicle combinat que Endesa ha construït a Sant Adrià de Besòs ja està en fase operativa. La nova planta, que porta per nom Besòs 5, duplicarà la potència de generació a la zona de l’àrea metropolitana de Barcelona. La nova infraestructura té una inversió de 300 milions d’euros.

Al costat del riu Besòs, al terme municipal de Sant Adrià, la companyia Endesa ha construit una nova central tèrmica de cicle combinat. La nova planta Besòs 5 té una potència de 859 MEGA WATS i oferirà servei a tota l’àrea metropolitana de Barcelona. La central disposa de dues turbines de gas i una de vapor, 3 alternadors, sales de control i una caldera auxiliar de gas natural.

La captació d’aigua de refrigeració es realitza a través d’una canonada de 512 metres. L’aigua s’aboca al mar, a 300 metres de la línia de la costa i es té un increment tèrmic de 7 GRAUS mitjançant una conducció de vessament submarí.

La nova planta, s’ha aixecat al costat de les ja existents a Sant Adrià on hi treballen una seixantena de persones.

Esta entrada fue publicada en 7 Sant Adrià - Procés Participatiu y etiquetada . Guarda el enlace permanente.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

xQFgwG

Por favor, escriba el texto anterior: